Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@20:46:45 GMT

آموزش عشایری ، یادگار جاویدان بهمن بیگی

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۳۸۷۰۲

آموزش عشایری ، یادگار جاویدان بهمن بیگی

شیراز- ایرنا- اولین ها همیشه به یادگار می مانند اولین قدم زدن کودکان یا اولین کلمه ای که آنها صحبت می کنند یا اولین معلمی که دریچه ای از علم را پیش روی افراد باز می کند و آنها را از جهل و تاریکی به سمت نور و روشنایی هدایت می کند ،محمد بهمن بیگی هم در آموزش عشایری ایران جزو اولین ها بود.

بهمن 1298 بود که محمد بهمن بیگی چشم به جهان گشود و اندک کسی فکر می کرد که روزی برسد که تمامی عشایر و ایلات قشقایی در سواد آموزی مدیون محمد بهمن بیگی شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


او پس از فراغت از تحصیل در رشته حقوق باز به سمت اصل و ریشه خود بازگشت و اولین مدرسه عشایری و سیار را برای دختران و پسران عشایر دایر کرد شاید بتوان گفت اولین اقدام بهمن بیگی در راستای آموزش به عشایر ایجاد مدرسه سیار و پس ازآن نیز دانشسرای عشایری بود.
بهمن‌بیگی توانست به کمک دوستانی که با او همراه شدند برنامه‌ای را با پنج اصل در زمستان 1332 به تصویب برساند که طی پیامی از ریاست آموزش و پرورش وقت به ریاست آموزش و پرورش استان فارس برای اجرا ابلاغ شد. بر پایه برنامه آموزش عشایر باید برای پایه‌های اول تا چهارم مدرسه‌های سیار و برای پایه‌های پنجم تا نهم مدرسه‌های شبانه‌روزی بر پا می‌شد.
** آن 61 نفر
هفته بزرگداشت مقام معلم فرصتی دست داد تا خبرنگار ایرنا با برخی از دانش آموختگان مدارس عشایری و شاگران محمد بهمن بیگی به گفت و گو بنشیند و زوایای بیشتری از تلاشهای بهمن بیگی را در توسعه آموزش عشایری تبیین نماید.
جهانبخش نوروزی یکی از شاگردان محمد بهمن بیگی در خصوص دانشسرای عشایری گفت: پس از این که مدارس عشایری بنا شد نیاز بود تا معلمانی برای آموزش دانش آموزان در این مدارس حضور داشته باشند بر همین اساس در مهر سال 1336 دانشسرای عشایری با 61 نفر متقاضی دایر شد.
نوروزی اضافه کرد: پس از یک سال آموزش به این 61 نفر در دانشسرای عشایری این افراد اکنون آمادگی این را داشتند تا به سمت عشایر و سیاه چادرهایشان بروند و کار خود را که تعلیم و تعلم بود در میان عشایر آغاز کنند.
وی در خصوص مشکلات پیش روی معلمان عشایری نیز بیان کرد: دولت وقت مخالف ایجاد دانشسرا و مدارس سیار بود و معتقد بر این بود که باید آموزش جنبه رسمی داشته باشد و از معلمانی که توسط دولت آموزش دیده اند در مناطق مختلف استفاده شود.
او ادامه داد: مشکلات بسیاری در مسیر حرکت بهمن بیگی بود اما او سراسر نواوری بود و تلاش می کرد تا از اندک فرصت های پیش آمده برای بهتر شدن وضعیت عشایر و ایلاتی ها استفاده کند.
**ازمون ، تلاش و پیگیری؛ سه عنصر ویژه بهمن بیگی
محمدیار رزمجو یکی دیگر از دانشجویان محمد بهمن بیگی است او در خصوص ویژگی های بهمن بیگی گفت: تلاش مجدانه در کنار پیگیری امور محوله و همچنین آزمودن افراد از جمله نکات مثبت اخلاقی محمد بهمن بیگی است.
وی اضافه کرد: تلاش هایی که بهمن بیگی برای عشایر انجام داد خالصانه و مجدانه پیگیری شد و همواره به دنبال این بود که بهترین آموزش ها در اختیار افراد عشایر قرار گیرند تا شاهد بهترین بازخورد باشند.
رزمجو تاکید کرد: در بازرسی هایی که بهمن بیگی از مدارس عشایری انجام می داد تک تک افراد مورد آزمون قرار می گرفتند تا مشخص شود معلمی که با این افراد کار کرده است چه قدر توانسته در انجام امور محوله مسئولیت پذیر باشد.
**عشق به مردم
جهانبخش نوروزی در خصوص ویژگی های بهمن بیگی گفت: اولین و مهم ترین ویژگی محمد بهمن بیگی عشق به مردم و دیارش بود البته زبان، بیان و شخصیت او به گونه ای بود که افراد به واسطه این عناصر جذب او می شدند.
نوروزی با اشاره به اینکه بهمن بیگی توجه ویژه ای به تمامی ابعاد زندگی داشت عنوان کرد: تنها تعلیم و تعلم مورد تاکید بهمن بیگی نبود و ایجاد دانشسرای مهارت مبین این موضوع است که او توجه ویژه ای به تمامی ابعاد زندگی افراد داشت.
او اضافه کرد: در دانشسرای مهارت پسران با مهارت های زندگی و فعالیت های فنی آشنا می شدند و مهارت های مختلفی را فرا می گرفتند و دختران نیز با مهارت هایی نظیر بافندگی اشنا شده تا بتوانند در کنار تحصیل هنر هایی که از گذشتگان در ایلاتی ها به یادگار مانده است را حفظ و توسعه دهند.
محمد بهمن بیگی در 26 بهمن 1298 در شهرستان خنج استان فارس متولد شد و در یازدهم اردیبهشت 1389 و در سن 90 سالگی چشم از جهان فرو بست.
هر ساله به پاس خدماتی که این معلم به عشایر ارائه کرد و هم زمان با روز معلم (12 اردیبهشت) مراسمی برای پاسداشت فعالیت ها و اقدامات او و با حضور جمع زیادی از عشایر و ایلاتی های مقیم شیراز برگزار می شود.
برای اولین بار نیز امسال جایزه فرهنگی بهمن بیگی به پاس بیش از چهار دهه فعالیت آموزشی به محمدیار رزمجو ارائه شد.
ع.پ/ 6113

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي آموزش عشايري آموزش و پرورش محمد بهمن بيگي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۳۸۷۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عشایر لرستان سالانه ۱۷ تن روغن حیوانی تولید می‌کنند

مدیرکل امور عشایری لرستان از تولید سالانه ۱۷تن روغن حیوانی توسط عشایر این استان خبر داد. - اخبار استانها -

هوشنگ نورمحمدی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در خرم‌آباد با اشاره به وجود یک میلیون و 500 واحد دامی در لرستان، گفت: عشایر 25درصد پروتئین این استان را تولید می‌کنند.

او با بیان اینکه 14هزار خانوار عشایر با جمعیت 83هزار نفر در لرستان زیست می‌کنند، اضافه کرد: عشایر این استان دارای 13 ایل و 15 طایفه هستند.

مدیرکل امور عشایری لرستان اعلام کرد: عشایر این استان هر سال 1000تن پشم، 150 تن عسل و 17 تن روغن حیوانی را تولید و روانۀ بازار مصرف می‌کنند.

تولید سالانه 16هزار تن گیاهان دارویی در لرستان

نورمحمدی با بیان تولید سالانه 12هزار تن گوشت و 29هزار تن فراورده‌های لبنی توسط عشایر لرستان، بیان کرد: عشایر این استان در حوزه‌های فرش، گلیم‌بافی، جاجیم، سیاه‌چادر، گبه، حصیر و نمد فعال هستند.

او با اشاره به کوچ عشایر لرستان، یادآور شد: عشایر در فصل سرما در جنوب این استان، شمال خوزستان و شرق ایلام زمستان‌گذرانی می‌کنند و در ییلاق نیز در مناطق شمالی لرستان اتراق می‌کنند.

مدیرکل امور عشایری لرستان متذکّر شد: ایل‌های بالاگریوه، چگنی، دلفان، بیرانوند، پاپی، حسنوند، سادات، بختیاری و دریکوند مهم‌ترین طوایف عشایری در این استان هستند.

نورمحمدی با اعلام فعالیت عشایر لرستان در بخش گردشگری گفت: عشایر با ایجاد نوروزگاه‌های عشایری و بوم‌گردی نوع زندگی، معیشت، فرهنگ و هنر عشایر این استان را به نمایش می‌گذارند.

انتهای پیام/ 644

دیگر خبرها

  • عشایر لرستان سالانه ۱۷ تن روغن حیوانی تولید می‌کنند
  • روایت خبرنگار صداوسیمای لرستان از کوچ عشایر
  • رعد و برق بلای جان دام‌های عشایر در فارس شد
  • تلف شدن ۵۰ راس گوسفند عشایر در اثر رعد و برق
  • رعد و برق ۵۰ راس گوسفند عشایر حومه شیراز را تلف کرد
  • تدریس مشق عشق در یک مدرسه عشایری+ فیلم و عکس
  • آذرخش، ۵۰ رأس دام عشایر فارس را تلف کرد
  • رعدوبرق، جان دام‌های عشایری را در فارس گرفت
  • پایان رنج بیش از ۱۰۰ دانش‌آموز عشایر/ حوزه‌های امتحان کهگیلویه و بویراحمد افزایش یافت
  • پایان رنج بیش از ۱۰۰ دانش‌آموز عشایری/ حوزه‌های امتحان کهگیلویه و بویراحمد افزایش یافت